torstai 30. kesäkuuta 2016

Lego Chima Leijonat vastaan krokotiilit

Greg Farshtey 2013: Lions vs. crocodiles
suom. Tommi Järvinen

Jos nyt on jäänyt epäselväksi mitä CHI on, niin tämän kirjan luettua ei ole enää. Kirjassa Kuningas Lagravis kertoo CHIstä, huolistaan Lavalin suhteen ja krokotiilien touhuista.

Ensimmäisessä tarinassa Laval oppii, että pienistäkin kumppaneista on apua. Toisessa Crooler huijaa Craggerilta lounaan ja kolmannessa tarinassa Cragger kuvittelee olevansa näkymätön.

Ja pojat tykkää. Mukana on myös tietovisa Chimasta, jonka pojat selvittivät mennen tullen.


maanantai 27. kesäkuuta 2016

Lego Star Wars - Pieniä hetkiä suuresta galaksista

Vesa Lehtimäki 2016: Small scenes from a big galaxy
suom. Tommi Järvinen

Tässä vasta kirja! Kohderyhmä on kattava 5-40 vuotiaat miehet. Kuvat ovat hienoa, tunnelmaa löytyy. Itseäni viehättää erityisesti luminen Hoth. Lisäksi kirjassa on kulissien takana osio, jossa Vesa Lehtimäki kertoo, kuinka kuvat ovat otettu.

Spoiler Alert!
Aidon näköinen lumi onkin leivinjauhoa.

Vaikka en kuulukaan kohderyhmään, pidin kovasti kirjasta ja uusia ideoita sekä valokuuvaamiseen, että legorakentamiseen. Lisää tällaisia. Saisiko Vesa Lehtimäen kuvaamaan My Little Ponyja?





keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Lego Star Wars New Hope

Ace Landers 2016
kuvittanut David White

Tämä kirja yhdistää mukavasti tällä hetkellä riehuvaa villitystä: Legon ja  Star Warsin. Kirjassa on minustakin kiva sarjakuvamainen kuvitus ja vähän tekstiä. Pojat pystyvät seuraamaan tarinaa, vaikka he eivät osaa englantia (eikä toinen osaa lukea).




En tunne Star Warsin episodeja kovin tarkasti, joten en osaa kertoa, kuinka tarkasti tämä kirja noudattaa alkuperäistä tarinaa. Mutta mitä tulee Lego Star Wars sarjoihin, voisin kuvitella, että tämäkin on aikalailla kieli poskessa tehty. Ja hyvä niin. Sen mitä Star Warsista muistan, oli aika mahtipontista.



maanantai 20. kesäkuuta 2016

Lego Nexo Knights - Full fart med Hjältarna

Mark Hoffmeier 2015: No rest for the heroes

Nexo ritarit ruotsinkielisissä seikkailuissa. Kirjassa on kolme tarinaa: 8-bit Jestro, hikasta kärsivä Hirviökirja ja trooppinen loma, joka saa hirviömäisen käänteen.

Poikia ei tuntunut yhtään häiritsevän, että ruotsinkieleni takelteli paikka paikoin. Kuvassa on hienoja kuvia, mutta tekstiäkin löytyy. Meillä ainakin upposi hyvin, kieliongelmista huolimatta.


torstai 16. kesäkuuta 2016

Moppe pelastaa päivän

William Bee 2016: Migloo's day
suom. Susanna Sjöman

Moppe seikkailee eri paikoissa ja pelastaa monen ihmisen päivän. Lukija pääsee ratkomaan myös Poutakylän ihmisten pulmia.

Joka toinen aukeama on piilokuva ja joka toisella viedään juonta eteenpäin. Mielenkiintoinen kirja ja mahtavan värikkäät ja yksityiskohtaiset kuvat.


maanantai 13. kesäkuuta 2016

Sankarit tositoimessa

Sankarit vauhdissa, kirjoittanut Dennis "Rocket" Shealy
Avaruusjahti ja Hirviöhulinaa kirjoittanut Billy Wrecks.
suom. Laura Friman 2015

Kolme tarinaa, jossa Batman, Teräsmies, Aquaman, Green Lantern ja Flash pelastavat maailman.  Ensimmäisessa tarinassa esitellään nämä Superystävät.

Toisessa tarinassa Jokeri kaappa tv-kanavan ulkoavaruudesta ja sankarit puuttuvat peliin.




Viimeisessä tarinassa Linnunpelätin huumaa Halloween vieraat esittämikseen hahmoiksi. Taas sankarit pääsevät vauhtiin.

Hienoa, että muutkin DC:n supersankarit pääsevät osingoille Batmanin ja Teräsmiehen rinnalle. Green Lanternistä kuulin vasta kun siitä tehtiin elokuva. Aquamanista ja Flashista vasta Rillit huurussa sarjasta.

Kuvat ovat sopivan pehmeitä ja pojille tämä on hyvin mieluinen kirja. Supersankareiden sielunelämää tämä kirja ei avaa sen enempää, mutta ei sen tarvitsekaan.


torstai 9. kesäkuuta 2016

Batman an origin story

John Szakalis 2016
kuvittanut Luciano Vecchio

Pojat ovat pelanneet Lego Batman peliä ja siitä on seurannut liuta kysymyksiä, joihin minulla ei ollut vastausta. Onneksi löysin tällaisen kirjan, jossa kerrotaan Batmanin alkuperästä. Näkyy kirjassa vilaukselta myös Jokeri, Arvuuttaja, Kissanainen ja moni muu konna.

Itse en ole Batmanistä koskaan liemmin välittänyt. Mustanaamio on parempi. Satuin myö lukemaan  Mari Pettersonin artikkelin: "Miksi lapsi ei saa lyödä, mutta Batman saa?", jossa Batman kuvatiin miljönääriksi, joka kiusaa mielisairaita. Niinpä.  Samalla mietin, missä itselläni menee väkivallan sietämisen rajat: videopeleissä Mario voi hakata vihulaisia ja Lego Batmankin menee, mutta muut sota/hakkauspelit eivät. Pyssyjä ei meiltä myöskään löydy. Moraalin rajat ovat häilyväiset.

Joka tapauksessa tämä kirja sopii englantia juuri oppineille. Lauseet ovat lyhyitä ja juoni on yksinkertainen. Kirjan lopussa on vielä kysymyksiä kirjan sisällöstä.


maanantai 6. kesäkuuta 2016

Suomen matelijat ja sammakkoeläimet

Antti Koli 2016

Hieno kirja Suomen herpeistä. Itsekin oppi uusia asioita: ensinnäkin sana herppi, joka tarkoittaa matelijoita ja sammakkoeläimiä. Miksi tätä ei opetettu peruskoulussa? Vai eikö sitä oltu vielä keksitty? Toisekseen kirja kiteyttää hyvin, ettei Suomessa ole paljoa vaihtolämpöisiä, koska täällä on oikeasti kylmä.

Pidin kirjan kuvista ja tekstiäkin löytyi. Surullista on, että ihmiset pelkäävät kyitä niin paljon, että samalla saavat myös vaskitsat, rantakäärmeet ja kangaskäärmeetkin kyytiä. Kirjassa oli hienosti esimerkkejä erivärisistä kyistä: jotkut voivat olla pikimustia, jotkut punertavia.





Joka tapauksessa käärmeiden kanssa kannattaa olla varovainen, mutta ei niitä silti tarvitse tapaa. Sisäinen pasifistini nosti taas päätää ja hyvähän minun on puhua, vaikka olen koko elämäni maalla asunut, en ole elävää käärmettä ikinä nähnyt. No ainakin  löytyi yksi hyvä puoli norsumaisesta askelluksesta. Pojista kirja oli mielenkiintoinen ja sitä luetaan ahkerasti.


torstai 2. kesäkuuta 2016

Hupsu Vauhtikirja

Mauri Kunnas 2016

Nopealukuinen kirja ajoneuvoista. Tai siis kirja alkaa rullalaudasta, josta edetään pyörän ja mopon kautta aina veneisiin ja joulupukin rekeen asti.

Kirja on ehkä tarkoitettu alle 5-vuotialle,  meidän poikia kirja ei jaksa kiinnostaa.