Histamiini ja ystävät

Histamiinin seikkailu ja laulujen sanat: Raili Mikkanen
Laulujen sävellys ja sovitus sekä orkesterin johto: Heikki Laurila


Satu alkaa Histamiinin omalla laululla: ”Klip Klop, klip klop hevonen on pop. Klop klop, klilp klop ja tässä kohden stop.”

Kaukana merellä on Lovviisa-niminen purhevene ja sen kannella tepasteli onnellinen marionettihevonen Histamiini, joka oli tullut jokakesäiselle vierailulleen ystävänsä Veljamin veneelle.

Kapteeni Veljami seisoi ruorin ääressä ja lauloi hurjia merimieslauluja :”Hiila-hiiloi-hiio”. Mutta äkkiä Veljami harmistui: ”Mitä tämä nyt on? Minne se menee?” Veljami kehottaa Histamiinia katsomaan pientä mustaa pilveä. Se näyttää tekevän purjeveneessä olijoille kiusaa: puhaltelee milloin mistäkin suunnasta, niin ettei purjeet tiedä mihin pullistelivat.

 Veljami pyytää Histamiinia puhkumaan se tiehensä. Histamiini äimistyi: se otti posket täyteen ilmaa ja puhalsi minkä jaksoi. Vastaukseksi pilvi tuiversi sen harjaa. Pikku pilvi ujelsi ja Histamiini oli erottavinaan naurua ujelluksen välistä. Vene tempoili ja kallisteli ja vauhti putosi lähes olemattomaksi.

Histamiini kysyy syyttävästi Pikku Pilveltä: ”Mitä tämä on nyt olevinaan?” Pikku Pilvi kertoo, että pienten pilvien tehtävänä on tehdä kiusaa. Hän harjoittelee. Histamiini hölmistyi, miten kiusanteko voi olla jonkun tehtävä ja pyytää Pilveä lopettamaan. Pikku Pilvi jatkoi vaan kiusaamista ja lauloi Pikku Pilven kiusalaulun.

Pikku Pilvi nauroi iloisesti. Ei sinulla sitten ainakaan ystäviä ole, tuumasi Histamiini Pilvelle. Pilvi ei tiedä mitä ystävät ovat. Histamiini selittää, että ystävät auttava ja niihin voi luottaa jos on huolia, mutta ystäviä saa vain jos on itse ystävällinen. Pikku Pilvi miettii hetken ja puhalsi vaihteeksi yhteen suuntaan. Lovviisan purjeet pullistuivat ja se lähti kiitämään hurjaa vauhtia.

Jonkin ajan kuluttua luoteesta tulee lisää pilviä. Pikku Pilvi kohosi taivaalle ja tuli nopeasti takaisin. Pilvi on huolissaan: se on isä ja sen mukana on aina myrsky. Veljami katselee huolestuneena ympärilleen, näitä vesiä hän ei oikein tunne. Pikku pilvi lähtee etsimään suojaa ja löytääkin suojaisan poukaman. Lovviisa ehtiikin ajoissa suojaan. Jopa piilopaikassa myrsky kuulostaa hurjalta. Vihdoin myrsky hiljeni ja puut rauhoittuivat.

Saaresta kuuluu kukkien, puiden ja lintujen kuoro, jotka laulavat: ” Myrskyn jälkeen” Histamiini kiittää Pikku Pilveä ja sanoo, että hän on ainakin Pikku Pilven ystävä. Veljami on samaa mieltä ja sanoo Pikku Pilvelle, että jos Pilvi koskaan tarvitsee apua, hän tulee auttamaan. Veljamista Pikku Pilvi muistuttaa hänen villiä isoäitiään. Veljami laulaa ”Villin isoäidin laulun”. Pikku Pilvi on sitä mieltä, että he tarvitsevat Veljamin isoäitiä kesyttämään hänen isäänsä. Veljamin isoäiti on merellä tietenkin. Saaresta kuuluu hiljaista laulua. Hiiriemo rauhoittelee poikasia myrskyn jälkeen laulamalla ”Hiiriäidin kehtolaulun”.

Henkilöt: 

Kertoja: Martti Järvinen
Histamiini Matti Ranin
Veljami Tapio Hämäläinen
Pikku Pilvi Johanna Nurmimaa
Kukkien, puiden ja lintujen kuoro: Aija ja Anna Viskari, Arto, Outi ja Otso Koskelo, Juhani Valtasalmi
Hiiriemo Ritva Mustonen—Laurila

 A-puoli: 

1. Histamiinin laulu (Histamiini
2. Hiilai, Hiiloi, Hii-oo (Veljami)
3. Pikku Pilven kiusalaulu (pikku Pilvi)
4. Myrskyn jälkeen (Kukkien, puiden ja lintujen kuoro)
5. Villin Isoäidin laulu (Veljami ja kuoro)
6. Hiiriäidin kehtolaulu (Hiiriemo)

  B-puoli: 

1. Hei, jos sä tykkäät (Histamiini, Veljami, Hiiriemo ja lapset)
2. Kettu tahtoo ystäväksi (Johannna Nurmimaa)
3. Sadelaulu (Aija, Anna, Arto, Juhani, Otso ja Outi)
4. Niko, Pikkuinen poika (Ritva Mustonen-Laurila)
5. Leppäkertun laulu (Lapset ja leppäkerttu: Anna Viskari)
6. Kissan ylistys (Ritva Mustonen-Laurila)
7. Hiirien Juhlajytä (Lapset)
8. Perhonen (Ritva Mustonen-Laurila)
 9. Ilolaulu Anelma-Unelmalle (Histamiini)
10. Hei jos siis tykkäät (Histamiini ja ystävät)

Discogsen tiedot LP-levystä, itse kuuntelin sadun c-kasetilta. Satu oli kasetin A-puolella. B-puolella oli lauluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti