perjantai 20. helmikuuta 2015

Bamse Kompisbok

Jens Hansegård 2014
kuvittanut: Thomas Holm
aihevalinnat ja vinkit: Jenny Klefbom

Kirjassa on kolme satua ja niiden lomassa vinkkejä lastenpsykologi Jenny Klefbomilta. Vinkit aiheista Att vara en bra kompis, Saker man ska låta bli ja Hur man kann skaffa nya kompisa. Tässäkö on avain ruotsalaisten iloisuuteen ja ystävällisyyteen?

Den som ger sig in i leken 

Lennu, Vicki ja Pigge-Kott leikkivät aina samaa leikkiä. Vicki on pahis Haukansilmä, josta hän on lukenut kaiken mahdollisen. Lennua alkaa tympiä Vickin pomottelu ja että aina leikitään niin kuin kirjassa on. Pigge-Kottkin haluaisi leikkiä jotain muuta. Seuraavana päivänä Vicki odottaa, mutta kavereita ei kuulu. Lennu ja Pigge-Kott leikkivät jotain muuta. Vicki haluaa leikkiä Haukansilmää, mutta muut ei suostu. Seuraavaksi Vicki vaatii, että vain hän saa lukea karttaa, siihenkään muut ei suostu. Vicki suuttuu, hän aina päättää. Ei tällä kertaa. Vicki suuttuu ja juoksee pois. Seuraavana päivänä Vicki istuu yksin pyörävajan takana. Lennu tulee sanomaa, ettei ole kivaa leikkiä ilman Vickiä. Vicki kysyy,mikseivät muut halua leikkiä hänen leikkiään. Lennu sanoo, että voidaan leikkiä, mutta eri tavalla. Vicki kuulee, ei sinun tavallasi, mikä on pahinta, mitä hän tietää. Pigge-Kott sanoo, että kaikkien pitää pystyä taikomaan. Vicki suostuu. Leikistä tuli kivempaa kuin koskaan.

När Lill Nöffe slutade skratta 

Koulussa on ruoka-aika. Pikku Micke kertoo vitsin, jota Pikku Nöffe ei ymmärrä. Hänelle selitetään ja Pikku Nöffe nauraa. Nalle-Maijasta nauru kuulostaa oudolta. Pikku Nöffe päättää muuttaa nauruaan. Iltapäivällä Lennu näyttää hassua kuvaa ja Pikku Nöffe tirskahtalee. Lennu kysyy oudosta naurusta. Pikku Nöffe masentuu ja päättää olla nauramatta Seuraavalla ruokatunnilla Pikku Nöffe ei naura Micken jutuille. Nalle-Maija kysyy miksi ja Pikku Nöffe kertoo ja Nalle-Maija pyytää anteeksi. Nalle-Maija nauraa myös oudosti. Eihän voi olla vihainen ja nauraa samaan aikaan.

Pigga-Kott och teater-vännerna 

Pellefantti ystävineen näytelmässä.
Pigga-Kottin isä huomaa, että tytöllä on jotain hätänä. Pigga-Kott tuntee olonsa yksinäiseksi koulussa. Isä ei tiedä mitä sanoa. Seuraavana päivänä he näkevät ilmoituksen näytelmästä, johon etsitään näyttelijoitä. Isä ehdottaa, että Pigga-Kott menee koe-esiintymiseen. Leena on näytelmän ohjaaja ja pyytää Pigga-Kottia puhumaan kovalla äänellä. Pigga-Kott on ensin hermostunut, mutta innostuu sitten. Seuraavana päivänä Pigga-Kott ei pysty keskittymään. Koulun jälkeen, hän juoksee teatterille. Mikki tyttö on saanut Pigga-Kotin haluaman roolin. Pigga-Kott kysyy Leenalta, oliko hän niin huono. Leena kysyy, eikö hän lukenut roolituslistaa. Pigga-Kott saa esittää Velho Filuria. Eräänä päivänä Pigga-Kott näkee Kurran, joka haluaa myös mukaan näytelmään. Pian Pigga-Kottilla on monta ystävää.

 Att vara en bra kompis

  • Pitää jakaa ja vuorotella. 
  • On hienoa, että on yksi paras kaveri, mutta myös muiden kanssa on hyvä leikkiä, jos paras kaveri on kipeä. 
  • Jos joku itkee, lohdutetaan uusi lapsi tai joku on yksin, otetaan mukaan leikkiin.
  • Vihaisena on vaikea sopia. Ensin rauhoitutaan ja sitten puhutaan. 
  • Joskus, joku on tyhmä, auttaako jos on tälle kiltti? 
  • Monet riidat koskee pikkuasioita, kannattaa miettiä, mitkä ovat tärkeitä asioita. 

Saker man ska låta bli 

Kaikkea ei tarvitse sietää: valehtelu, rumien asioiden sanominen ja  uhkailu.
Mitä tehdä jos toinen on ilkeä: sanoa ettei enää leiki, jos jatkat tuota.

Kerro aikuiselle jos jotain lyödään, useampi lapsi on ilkeä yhdelle lapselle, joku jää aina leikin ulkopuolelle, joku leikkii ei niin kilttejä leikkejä, jos joku hajoittaa tai varastaa jotain.

 Hur man kann skaffa nya kompisar 

Uusia lapsia tervehditään, kysytään heidän mielipidettä, otetaan mukaan leikkiin ja ehkä  kutsutaan omaan kotiin leikkimään.
Miten pidetään vanhat ystävät jos muttaa: kutsua juhliin, matkustaa tapaamaan, soittaa, krijoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti