perjantai 8. maaliskuuta 2019

Minna Canth

Elina Lappalainen 2019: Ihmeellinen Minna ja Suomalaiset Supernaiset, kuvittanut Ilona Partanen
Leena Virtanen 2018: Minna! : Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot , kuvittanut Sanna Pelliccioni


Kaksi kirjaa Minna Canthista. Molemmissa viittataan suomalaisiin supernaisiin. Molemmat ovat  tarkoitettu tietokirjoiksi lapsille.

Ihmeellinen Minna

Tässä kirjassa keskitytään Minnan Kuopion vuosiin ja päähenkilöna ovatkin kaksi nykypäivän tyttöä. Minna jääkin sivuosaan, kun tytöille esitellään myös muita merkittäviä suomalaisia naisia, joilla kaikilla oli jokin reaalimaailman supervoima.  Jotenkin tässä kohtaa Minna jää hieman sivuosaan. Ei sillä, tärkeää asiaa yhtäkaikki.

Kirjan tarkoitus on kiinnittää huomiota, että jokaisella on jokin vahvuus, jota kannattaa kehittää. Siitä supervoimat syntyvät.  Kirjan lopussa tekijät esittelevät omat supervoimansa. Niitä molemmilla on kaksi! Miten tämä nyt sitten toimii? Onko supervoimat yksi entiteetti, joten jos niitä on kaksi, ovatko ne voimaltaan puolikkaita supervoimia?  Vai ovatko tekijät enemmän supernaisia kuin Minna Canth, Tarja Halonen, Tove Jansson ja muut kirjassa esiintyneet naiset?


Merkittävien suomalasnaiseten supervoimat

Minna! : Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot

Toinen kirja Minnasta ilmestyi jo viime vuonna. Tässä kirjassa keskitytään pelkästään Minnaan kuvaamalla mitä Minna päivän aikana teki.  Kirjassa kerrotaan, että Minnan isä rohkaisi Minnaa, mikä ei ollut ihan tavanomaista tuolloin. Ja tämä näkyy vieläkin: tutkimuksissa on todettu, että isän kannustaminen edistää tyttöjen opintoja, vaikka äitien koulutustaso näkyy lasten menestymisessä koulussa.

Kirjassa annetaan myös vinkkejä, miten Minna Canthin päivää voisi juhlistaa. Itse muistan kouluajoilta Aleksis Kiven päivän, jolloin luettiin joka vuosi Seitsemää Veljestä. Toivottavasti nykyään voidaan kertoa myös muistakin teoksista.

Tämä teos on kokonaan omistettu Minnalle, mutta teoksen kannessa on jo lupaus: Suomen Supernaisia 1. Eli odotettavissa on lisää suomalaisista naisista kertovia kirjoja. Juuri tällä lailla!


Minnan kauppa
Lisätietoa saa myös Minnan salonki -sivustolla





Minna köyhien asialla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti