maanantai 31. elokuuta 2015

Hämeenlinnan Janne - Kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius.

Tapani Bagge 2015
kuvittanut Salla Savolainen

Jopas on hieno kirja! Yhteen kirjaan saatu mahtumaan musiikkia, historiaa ja maantietoa.

Kirja kertoo Jean Sibeliuksen lapsuudesta Hämeenlinnasta. Kirjan alussa on kartta sen ajan Hämeenlinnasta, johon on merkitty Jean Sibeliukselle tärkeät paikat.

Kirja alkaa kun Janne muistelee syntymäänsä. Se asettaakin kirjan sävyn. Jopa isän kuolemaa väritettän mustalla joutsenella, josta päästäänkin viittamaan Tuonelan Joutseneen.



Jannella oli hyvin vilkas mielikuvitus, välillä näen yhtäläisyyksiä Vaahteramäen Eemeliin. Varsinkin kun Janne kertoo tätinsä soitto-oppilaille, ettei heidän tarvitse enää tulla. Ja kertoo niin kauan, että he uskovat.

Kirjassa kerrotaan paljon Hämeenlinnasta, joka siihen aikaan oli varsin merkittävä kaupunki. Lisäksi kerrotaan erilaisista pianoista taffelipianosta flyygeliin.

Pidin kovasti Katri Kirkkopellon Soiva Metsä kirjasta sen herkkyyden ja taiteellisuuden vuoksi. Mutta kyllä tämäkin kirja toimii. Bonuksena kuusivuotias poikani pyysi lukemaan tämän kirjan, kun Soivaa Metsää en saanut häntä kuuntelemaan. Toisaalta Soiva Metsä keskittyy enemmän Jean Sibeliuksen ehtoo vuosiin ja tällainen Jannen tapainen pojan viikari vetoaa pikkupoikiin paremmin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti