maanantai 17. elokuuta 2015

Hello Ruby

Linda Liukas 2015

Ruby on pieni tyttö, joka mm. tykkää näsäillä (pyjama jätetään päälle, koska isä käski vain pistää päivä vaatteet päälle eikä ottamaan ensin pyjamaa pois)

Isä on piilottanut Rubylle aarteita, jotka Ruby haluaa löytää. Mukana on pigviinejä, lumileopardi, kettuja, Django ja Pyton. Heti alkuun vihjeissä on esimakua koodauksesta (osoite.robotit= ...).

Kirjan tarkoituksena on opettaa lapsia ajattelemaan koodaamiseen tarvittavalla tavalla. Kirjan lopussa on tehtäviä, joita on kiva ratkoa. Ensimmäiset opastavat lapsia ajattelemaan onko lause tosi vai epätosi. Esim. Minulla on keltaiset kädet. Sitten katsotaan, onko otuksella keltaiset kädet, eli onko väittämä tosi vai epätosi. 


En oikein tiedä, auttaako tämä kirja lapsia, mutta aikuisia ainakin. Niiltähän se suurin vastustus tulee: "Ei kaikkien tarvitse osata koodata". Ei tarvitsekaan, mutta olisihan se hyvä tietää edes perusteet, muuten koodamisesta saattaa tulla salatiedettä, josta voi veloittaa mitä tahansa. Koodareiden kanssa työskennelleenä tiedän myös, että heidän ajatteluaankin olisi hyvä vähän laajentaa, eli enemmän erilaisia ihmisiä koodaamaan, niin ei ole kaikki koodi samasta puusta veistettyjä.

Keväällä Saksassa käydessäni kuuntelin Kinder geben kommandos, luentoa, jossa nimenomaan vedottiin aikuisten vastustukseen ja kuulin myös koodaamisesta ilman tietokoneita. Eli nyt kaikki vaan koodaamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti