maanantai 17. helmikuuta 2014

Kaksin karkuteillä

teksti: Lisa Ann Marsoli Tangled 2011
kuvitus: Jean-Paul Orpiñas ja muut
suom. Marko Hartama

Tähkääpäämuunnelma. Flynn törmää torniin, jossa Tähkäpää asuu. Hetken taivuteltuaan Flynn saa Tähkäpään mukaansa katsomaan lyhtyjä läheisessä kaupungissa. Disney elokuva kirjana.

Kun näin tämän elokuvan, pidin siitä kovasti. Mielestäni Tähkäpää oli parasta Disneyta sitten Tarzanin. Närää herätti ainoastaan nimen vaihto: miksi elokuvan nimi ei voinut olla Tähkäpää? Pitääkö kaikkien elokuvien miellyttää kaikkia katsojia? Koskakohan kaikki Marvelin Spider-Manien nimet vaihdetaan niin, että ne käyvät myös tytöille? Miksi tytöille ei saisi tehdä omia elokuvia?Pojatkin pitävät tästä tarinasta. Minä ainakin yritän lukea pojille kaikenlaisia tarinoita. Jos he saisivat päättää, meillä luettaisiin vain traktorikirjoja. Ja luen vastaisuudessakin prinsessakirjoja. Kyllä ne kohta oppiii jostakin, että mitkä ovat poikien juttuja ja mitkä tyttöjen juttuja. Mutta kunnes se tapahtuu, meillä luetaan prinsessasatuja. Nyt jo on puhetta tyttöjen ja poikien väreistä. Yritän kovasti kysellä, mitä eroa on tyttöjen ja poikien väreillä, mutta siihen pojat eivät osaa vastata. Ovat joltain kaveriltaan kuulleet päiväkodissa.

Kummallista, en ole vielä ajatellut näyttää elokuvaa pojille, mutta kirjan voin lukea. Koskakohan keksitään ikärajat kirjoihinkin? Nykyään on kyllä suositusrajoja joillekin opetuskirjoja ja alle puolivuotiaille on omat kirjat. Uusavuttomat saavat olla ihan oman onnensa nokjassa valitessaan alle kouluikäisille lukemista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti