torstai 6. helmikuuta 2014

Laulan sinusta

Obama, Barack, 2011: Of thee I sing

kuvittanut Loren Lon
suom. Kristiina Rikman

Lapsuuteni oli Kekkoslovakian jälkimainigeissa, enkä voisi kuvitellakaan, että joku meidän presidenteistämme olisi kirjoittanut lapsilleen kirjeen. Olisi kyllä hienoa lukea mitä Presidentti Kekkonen kirjoitti kaksospojilleen, Sylvian kanssahan he kirjoittelivat paljon. Jos suomalaisista merkkihenkilöistä tehtäisiin vastaava kirja, keitä sinne laitettaisiin? J.V. Snelmann, C.G.E. Mannerheim, Jean Sibelius, Mikael Agricola, Risto Ryti, Elisa Lönnrot, Karl Fazer, Aurora Karamzin, Fanni Luukkonen, Helene Schjerfbeck ja Sirkka Hämäläinen tulevat näin ensimmäisenä mieleen.


Kirja on vähän liian amerikkalainen, vaikka ajatus onkin hieno. Kirjassa esitellään 13 kansakuntaan vaikuttanutta henkilöä ja korostaa yhtä ominaisuutta näissä ihmisissä. Näitä kaikkia Obama toivoo tyttärilleen. Myönnän, että luin kirjan vain siksi, että Obama oli sen kirjoittanut. Poikia ei tämä kirja kiinnostanut. Ehkä ikää on n. 30 vuotta liian vähän. Amerikkalaislapset todennäköisesti pitävät kirjasta.

Teos esittelee mm. baseballpelaaja Jackie Robinsonin rohkeuden, Helen Kellerin tahdonvoiman, särkyneitä sydämiä korjanneen Istuvan Härän, hunajaäänisen blueslaulaja Billie Holidayn sekä ihmiskunnan rohkeat ensiaskeleet Kuussa loikkineen astronautti Neil Armstrongin. Muita henkilöitä ovat:
O'Keeffe, Georgia,
Einstein, Albert,
Holiday, Billie,
Lin, Maya,
Addams, Jane,
King, Martin Luther, jr.,
Chavez, César,
Lincoln, Abraham,
Washington, George

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti