tiistai 1. lokakuuta 2013

Lasten iloinen teatteri

Koonnut: Maria Mikkola, 1983
kuvittanut Riina Ahonen


Tästä kirjasta otettiin ala-asteella siskoni joulujuhlaan näytelmä. Siskoni oli kuudennella ja itse olin kolmannella. Isojen lasten esitykset olivat aina hienoja ja hauskoja. Niin kuin tämäkin näytelmä, jossa Joulupukki apureineen lukevat lasten kirjeitä ja päättelevät yhden  kirjeen olevan Marsista. Siinä sitten pähkäillään, miten saadaan kirje käännettyä. Spoiler alert: kirje olikin Joulumuorin suodatinpaperi! Se niistä Marsilaisista.

 
 
Siskoni esitti Joulupukkia (eläköön tasa-arvo!), joka on koko näytelmän merkittävin rooli. Tästä näytelmästä taisi tulla ensimmäinen hokemamme: ”En minä vain tiedä, kun en ole koskaan käynyt siellä.” Joko kyseessä on lasten synnynnäinen tapa tai sitten sukuvika, mutta siskon pojilla on omat nykypäivän hokemansa.  Onneksi on Putous, josta tulee koko ajan lisää hokemia, ettei tarvitse kyllästyä.


Näytelmät on jaettu eri ryhmiin. Ensimmäinen ryhmä on Kansansatuihin perustuvia:
Kettu lapsenhoitajana (sov. Kauko Valta Ylänne)
Kettu, kukko ja kana (sov. Kauko Valta Ylänne)Jäniksen tupa (sov. Kauko Valta Ylänne)
Hölmöläisiä:
Suolanviljely (sov. Kauko Valta Ylänne)Hevosen kasvattaja (sov. Kauko Valta Ylänne)Räätäli (sov. Kauko Valta Ylänne)Näkyy päivällä pihamaalla (sov Yrjö Juhani Renvall)Kun lankaa yritettiin neulansilmään (sov Yrjö Juhani Renvall)Akat uimassa. (sov Yrjö Juhani Renvall)

Seuraava osio on Vuoropuheluita:
Possut ja mylläri (Antti Rykönen)Hiiri metsähän menevi (suomalainen kansanruno)Aamukahvin ääressä (Immi Hellén)Mirri Hyrrä Mirrinpoika (Arvid Lydecken)Salametsästäjät (Zacharias Topelius)Jussi ja Lassi (Maria Jotuni)Itku-Iikka (Ilmari Kianto)Litistyneet lahnat (Oiva Paloheimo)Viisi jyvää (Lauri Pohjanpää)Käräjillä (Lauri Pohjanpäää)
Kolmas osio on Kuninkaanlinnassa ja satumaassa:
Lumikki ja seitsemän kääpiötä (Sov. Kaija Siikala)Hyrrä (Zacharias Topelius)Maailman ihmeellisimmät kengät (Lena Erkkilä)Hiiren sisko (Kaija Pakkanen)Einokkipoika (Esko-Pekka Tiitinen)Henki Pullossa (Terttu Wallin)Mummeli ja Mustikki (Irma Polari)Miten ensi-iltaan valmistaudutaan (Tove Jansson)

Viimeinen ja neljäsosa on Joulunäytelmiä:Joulu tuleen Tuomiston taloon (Leena Erkkilä)Seimen lapsi (Rauno Larsson)Kirje Marsista (Rauno Larsson)Schiivoavat serafit (Kaarina Helakisa)Pudonnut kenkä (Zacharias Topelius)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti