torstai 11. joulukuuta 2014

Kesätarina Joulu-ukosta

Anni Swan
kuvitus Auvo Taivalvuo 1982

Lapset leikkivät sisällä, kun he kuulevat itkua. Vanha mies itkee maassa. Mies esittäytyy joulu-ukoksi ja kysyy, tuntevatko lapset häntä. Lapset kertovat vain kuulleensa joulu-ukosta, he eivät ole koskaan nähneet häntä. Lapset vievät ukon sisään ja antavat hänelle musikkapuuroa.






Joulu-ukko kertoo, että hän torkkui luolansa ulkopuolella, kun metsähiisi vei hänen saappaansa. Joulu-ukko tarvitsee taikasaappaita, jotka vievät hänet nopeasti paikasta toiseen. Ilman niitä joulu-ukko ei saa lahjoja jaettua ajoissa.

Lapset lupaavat hakea joulu-ukolle saappaan takaisin. Metsähiisi pakenee lapsia ja on liian nopea jopa koiralle. Tikka kuulee lasten ongelmasta ja lupaa auttaa. Onhan joulu-ukko ollut hänellekin lempeä.

 Tikka löytää reiän metsähiisen luolaa ja näkee metsähiiden torkkuvan. Saapas roikkuu naulakossa. Tikkaa piiloutuu saappaaseen. Kun metsähiisi herää, hän laittaa saappaan heti jalkaan. Tikkaa hakkaa metsähiisen jalkapohjan rikki. Vertavuotava metsähiisi heittää saappaan mäkeen. Tikka tulee ulos saappasta ja lapset vievät saappaan joulu-ukolle. Joulu-ukko kiittää lapsia. Jouluna lapset syövät vanhempineen joulupuuroa, kun joulu-ukko tuo lahjoja kaikille.

 Tämä oli yksi pelottavimmista kirjoista, mitä lapsena luin. Muistelen, että näin metsähiidestä jopa painajaisia. Kun otin kirjan käteen tuli mieleen tuo pelko elävästi mieleen. Kyllä on ollut pelottavia satuja aikoinaan! Alunperin satu on julkaistu Anni Swanin Saduissa 1933

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti