tiistai 16. joulukuuta 2014

Tonttu, joka pelkäsi joulua

Hannu Mäkelä 1988
kuvittanut Camilla Mickwitz

Kotitonttu pitää talvesta: mäenlaskusta, luistelusta, lumiukon rakentamisesta. Mutta joulua tonttu pelkää. Tonttu tietää miltä tuntuu, kun Joulupukki suuttuu. Joka vuosi pitää joulupukin luona tehdä selvitys työnhoidosta ja luonteesta, jotta saa palkan. Joskus Joulupukki karjuu niin, että sudetkin luikkivat karkuun.

Tonttua ahdistaa alkutalveen liittyvä työ. Kotitontun on valmistettava lahjat ja nykyään lapset toivovat vaikeampia lahjoja tai sitten tonttu on ikääntynyt. Lapset haluavat kaikenlaisia telkkarista näkemiään vempaimia.

Orava tuo tontulle lahjalistan Joulupukilta. Tonttua ahdistaa videopelin tekeminen. Ykskaks perheen koira paljastaa tontun perheen tytölle ja pojalle. Tonttu pelkää koiraa, mutta tyttö ottaa tontun syliinsä ja lohduttaa. Kotitonttu kertoo, että hänen pitää valmistaa lahjat. Tyttö puolestaan kertoo, että hän tietää, että vanhemmat ostavat lahjat. Tyttö kuitenkin haluaa auttaa tonttua.

 Kotitonttu kertoo nimensä tytölle: se on Oukava ja hänellä on veli Äkävä. Kotitonttu pyytää riisipuuroa. Lapset saavat sukset ja puuhevosen lahjaksi ja hymyilevät ja  siinä on tontulle tarpeeksi kiitosta. Kotitonttu lähtee saunomaan ja on tyytyväinen, ehkä ensi jouluna pyytävät jotain, mitä tonttu osaa valmistaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti