maanantai 1. joulukuuta 2014

Korvatunturin salaisuus

Annikki Marjala, Heli Karjalainen 1998
Marjaliisa Pitkäranta

Jussa laivatonttu lähestyy rannikkoa, laiva saapuu Suomeen. Jussa vaeltaa kaupungilla ja saapuu järven rantaan. Keijulle Jussa kertoo, että hän seuraa jonkun lähettämää kutsua. Keiju neuvoo Jussaa lähtemään länteen. Jussa löytää onkalossa oven ja astuu siitä sisään. Siellä on vanha mies, jota Jussa jää auttamaan. Ukon luona Jussa löytää käärön jossa kerrotaan hänestä itsestään.  Käärössä neuvotaan kuuntelemaan sydäntä ja menemään pohjoiseen, jossa revontulet opastavat.

Jussa löytää metsästä poron vasan ja hoitaa sitä, koska emoa ei näy ja vasa on nääntymässä.  Jussa juoksee aiemmin näkemänsä porotokan luo ja pyytää niiltä apua. Unna joulutonttu tulee paikalle ja lähtee heti juoksemaan. Unna löytää vaatimen ja tontut hyppäävät sen selkään ja lähtevät vasan luo.



Unna juttelee korvatunturin kielellä vasalle ja tontut perustavat leirin. Unna kertoo, että vain oulumuori voi opettaa kielen, jos oppija osoittautuu sen arvoiseksi.
Vasa piristyy ja seuraa Unnaa ja Jussaa. Tontut saapuvat viestinviejän luo. Viestinviejä pyytää Jussaa muuttamaan itsensä oravan kokoiseksi. Valkosiipi joutsen ei jaksa kantaa molempia ja he saapuvat joulupukkien karnevaaliehin. Viestinviejä jättää Jussan sinne. Jussa istahtaa mättäälle, joka osoittautuukin Stebuksi, kivien tutkijaksi. Joulumuori käsi häntä tuomaan kiven kutsun seuraajalle ja Stebu pyytää Jussaa seuraamaan.

Unna on lähtenyt myös kohti pohjoista ja sattumalta osuu samalle kodalle, missä Jussa on. Molemmat ovat iloisia jälleennäkemisestä. Yhdessä he jatkavat matkaa. He saapuvat Korvatunturille, mutta se on arvaamaton, se päästää sisään jos päästää. Jussa kuitenkin pääsee ja kuulee Joulumuorin äänen. Ääni on tuttu ja silmistä katsoo maailman kaikkien äitien silmät ja hymy hohtaa maailman kaikkien äitien hymyä. Jussasta tulee Korvatunturin tonttu. Joulumuori vie Jussan juhlasaliin. Juhlasalissa Joulupukki antaa Jussalle erikoistehtävän, Jussasta tulee hyvyyden lähettiläs.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti