torstai 4. joulukuuta 2014

Turun linnan Tonttu-ukon Jouluihme

Sinikka Sajakorpi 2001
Taru CastrénTonttu asuu Turun linnassa Murri kissansa kanssa. Kun linna suljetaan, tonttu ja kissa kuljeskelevat saleissa ja käytävillä. He tapaavat linnassa ennen asuneita ihmisiä. Kuten 3 Katariinaa, jotka asuivat eri aikoihin linnassa ja kulkevat peräkanaa. Tonttu ei viitsi häiritä heitä, he ovat niin itseensä sulkeutuneen näköisisä. Papukaija Skapula tuotiin 500 vuotta sitten haukuuttamaan ihmisiä ja iloinen pieni marakatti Talapoi on linnan lempilapsi

Tonttu ja Murri lähtevät tapaamaan Esikissaa. Esikissa asuu Aboa Vetus museon kellariholvissa. Esikissa nostaa vitriininsä lasia ja tulee katsomaan Tonttu ja Murria. Esikissa kertoo keskiajasta, jolloin asui Turussa.

Seuraavaksi Tonttu ja Kissa hiipivät Apteekkimuseoon. Tonttu hakee resptin pastilliin, joka tekee ihmisistä onnellisia ja iloisia. Pastillinen on keksinyt yli 3000 vuotta sitten elänyt Muinaisukko.

Turkulaiset syövät pastilleja ja heistä tulee ystävällisiä ja hymyileviä. Kaikki muut paitsi Ärjyukko.  Ärjyukko suunnittelee pahan tuulen ilmapallon, jonka hän meinaa pamauttaa Tuomioikirkon suuren kuusen yläpuolelle. Tonttu kuulee tästä ja soittaa joulupukille. Tonttu kertoo myös kuuselle, mitä tulee tapahtumaan. Joulupukin poro ottaa ilmapallon narun ja vie sen korvatunturille Tonttu-ukko kutsuu Ärjyukon kanssaa suyömään. Ärjyukko kertoo kotinsa olevan vaarassa. Tonttu-ukko järjestää Ärjyukolle kodin Luostarinmäen käsityöläismuseoon numero 166. Tonttu-ukko ja Ärjyukko lähettävät joulukortin kaikille Suomen lapsille. Joulurauha julistetaan ja ystävykset viettävät yhteisen joulun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti