torstai 4. joulukuuta 2014

Turun linnan Tonttu-ukon salaisuus

Sinikka Sajakorpi 2002
kuvitus Taru Castrén

Tonttu-ukon kissa Murri haluaa laivakissaksi. Tonttu-ukko tietää, että Aurajoen rannolla on merimuseo, josta voisi lainata laivaa ja käydä tervehtimässä jouluhaukea. Tonttu jättää lapun linnaa, jossa kertoo minne on mennyt ja Meritonttu lainaa venettä. Linnan vahtimestari huolestuu, kun tonttu ei saavu aamu tapaamiseen. Merimuseon vahtimestari huomaa veneen hävinneen.

Vene laulaa Aamu Airistolla, Tonttu tarjoaa veneelle teetä, tämä kieltäytyy, sille käy vain merivesi. Vene saapuu Haukimajakalleja tonttu ja Murri kiipeävät majakkaan. Majakanvartija lokki vie heidät kivikolle,josta jouluhauki hakee heidät. Tonttu ja Murri syövät taikasuklaan palasia ja sukeltavat suurelle ovelle.

Siellä he näkevät koulun pikkuhauille, lahjapajan ja Saukien hauraala, jossa on haavoittuneita kaloja. Hauki on sitä mieltä, että ihmisten pitäisi oppia, ettei meri ole jätteiden tyhjennyspaikka. Satoja vuosia sitten jouluhauki lähti toivottamaan kuninkaalle hyvää joulua. Sitten kuningas kertoi, että pitää mennä tsaarin luo. Sinne hauki ei lähtenyt. Presidentti Urho Kekkonen aloitti perinteen uudelleen. Hauki on merialueen vanhimpia ja kokeneimpia kaloja.

Tonttu-ukko tapaa nuoruuden ihastuksensa Meren äidin ja he muistelevat menneitä. On kotiinlähdön aika, mutta venettä ei löydy mistään. Isolla laivalla Tonttu ja Murri pääsevät Turkuun. Sieltä vene löytyy museosta. Jouluhauki tulee linnaan kun on vienyt presidentille tervehdyksensä. Hauki saa taikajuomaan haukisairaalaan, joka parantaa sairaat hetkessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti